*5 jajek (białka oddzielone od żółtek), *250 g mąki pszennej , *200 g cukru pudru, *3 łyżki oleju słonecznikowego , *1 łyżka octu , *1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, *250 g bakali: rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, suszone figi, daktyle, wiśnie, żurawina , świetnie sprawdzą się tutaj owoce kandyzowane itp. (bakalie przed dodaniem do ciasta oprószyć mąką)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, odłożyć.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, wlewając stopniowo ocet. Ubić pianę z białek , wyłożyć do żółtek, dodać mąkę, wanilię, olej słonecznikowy i bakalie. Delikatnie wymieszać.
Keksówkę o długości 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną lub bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto, starannie wyrównać.
Piec około 50 - 65 minut w temperaturze 170ºC. Dla pewności sprawdzać patyczkiem i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.
Pyszny Wielkanocny keks z bakaliami
OdpowiedzUsuńSkładniki:
*5 jajek (białka oddzielone od żółtek),
*250 g mąki pszennej ,
*200 g cukru pudru,
*3 łyżki oleju słonecznikowego ,
*1 łyżka octu ,
*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
*250 g bakali: rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, suszone figi, daktyle, wiśnie, żurawina , świetnie sprawdzą się tutaj owoce kandyzowane itp. (bakalie przed dodaniem do ciasta oprószyć mąką)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, odłożyć.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, wlewając stopniowo ocet. Ubić pianę z białek , wyłożyć do żółtek, dodać mąkę, wanilię, olej słonecznikowy i bakalie. Delikatnie wymieszać.
Keksówkę o długości 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną lub bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto, starannie wyrównać.
Piec około 50 - 65 minut w temperaturze 170ºC. Dla pewności sprawdzać patyczkiem i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.