tag:blogger.com,1999:blog-4426783794520640938.post8150207925825781621..comments2023-04-17T15:20:35.574+02:00Comments on Polowanie na Candy: Wygraj zestaw produktów KupiecStrony i sklepy internetowehttp://www.blogger.com/profile/04864609743619217109noreply@blogger.comBlogger1125tag:blogger.com,1999:blog-4426783794520640938.post-58559743650500978092013-04-03T20:42:30.038+02:002013-04-03T20:42:30.038+02:00 Pyszny Wielkanocny keks z bakaliami
Składniki:
... Pyszny Wielkanocny keks z bakaliami<br /><br />Składniki:<br /><br /> *5 jajek (białka oddzielone od żółtek),<br /> *250 g mąki pszennej ,<br /> *200 g cukru pudru,<br /> *3 łyżki oleju słonecznikowego ,<br /> *1 łyżka octu ,<br /> *1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,<br /> *250 g bakali: rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, suszone figi, daktyle, wiśnie, żurawina , świetnie sprawdzą się tutaj owoce kandyzowane itp. (bakalie przed dodaniem do ciasta oprószyć mąką)<br /><br />Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, odłożyć.<br /><br />Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, wlewając stopniowo ocet. Ubić pianę z białek , wyłożyć do żółtek, dodać mąkę, wanilię, olej słonecznikowy i bakalie. Delikatnie wymieszać.<br /><br /> Keksówkę o długości 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną lub bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto, starannie wyrównać.<br /><br />Piec około 50 - 65 minut w temperaturze 170ºC. Dla pewności sprawdzać patyczkiem i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Anonymousnoreply@blogger.com